Jedálne lístky ŠJ pri MŠ Kvetoslavov nájdete na webovej stránke www.eskoly.sk - OBEC: Kvetoslavov - ZARIADENIE: Kvetoslavov, Kvetoslavov 258
Zásady pre zostavovanie jedálnych lístkov v zariadeniach školského stravovania
Jedálny lístok pripravujeme podľa spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie.
Všeobecné zásady zostavovania jedálnych lístkov
Všeobecné zásady zostavovania jedálneho lístka*
jednozmenná prevádzka:
Prívarky 2 x mesačne
Strukoviny (polievka, šalát) 1 - 2 x týždenne
Múčne prílohy (knedľa, halušky, cestoviny) 1 x týždenne
Zemiaky (ako súčasť pokrmu) 2 - 3 x týždenne
Zelenina denne
- vo forme šalátov 2 x týždenne
- príloha/obloha k hlavnému jedlu 1 x týždenne
Hlavné jedlá z rýb (polievka, hlavné jedlo) 1 x týždenne
Oblininy (krúpky, ov. vločky,pohánka, sója, proso) 1 x týždenne
Múčniky najviac 1 - 2 x týždenne
Ovocie denne (podľa finančného limitu)
Zdroj: Vyhláška č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania, Príloha č. 1 - Zásady na
zostavovanie jedálnych lístkov v zariadení školského stravovania.
Časová štruktúra jedálnych lístkov
- v rámci 5 stravovacích dní v jednozmennom stravovaní by jedálny lístok mal obsahovať 2 hlavné jedlá s mäsovým pokrmom, 1 hlavné jedlo so zmiešaným pokrmom - so zníženou dávkou mäsa, 2 odľahčovacie jedlá /1 s múčnym pokrmom a 1 so zeleninovým pokrmom/. Odľahčovacie jedlá so zeleninovým pokrmom sa odporúča podávať v pondelok.
Obsahová štruktúra pokrmov
- pokrmy z mäsa, ktoré sú súčasťou hlavného jedla, sú pokrmy pripravené z mias jatočných zvierat, hydiny a rýb s plnou hmotnosťou pre jednotlivé vekové skupiny, nie mleté, nie zmesi.
- pokrmy so zníženou dávkou mäsa, ktoré sú súčasťou hlavného jedla, sú zmesi z mias ryžou, mletými varenými sójovými bôbmi alebo sójovej drviny /kociek/, ovsených vločiek, zemiakov a pod.
- pokrmy zeleninové, ktoré sú súčasťou hlavného jedla, sú pokrmy pripravené s použitím zeleniny, strukovín, obilnín a ich kombinácií s možným použitím mlieka, mliečnych výrobkov a vajec
- múčne pokrmy, ktoré sú súčasťou hlavného jedla, sú pokrmy pripravené s použitím múky, vajec, mlieka, tvarohu, ovocia a pod. Polievky k tomuto typu hlavných jedál podávať výdatné strukovinové, zeleninové, prípadne i s obsahom mäsa a pod., ak to umožňuje výška finančného limitu.
V školskom stravovaní je zakázané podávať:
z hľadiska výživového
- mleté mäsá, vrátane mletých rýb, z obchodnej siete
- zabíjačkovú kašu
- tlačenku
- surové mäsa typu biftek
- pečeňový syr
- vnútornosti okrem bravčovej pečene, hydinovej pečene a sŕdc
- nadmerne slané ryby a rybie výrobky
- huby s výnimkou húb z distribučnej siete
Z hľadiska epidemiologického rizika
- nedostatočne tepelne spracované vajcia a výrobky z nich s výnimkou priemyselne vyrobených majonéz
- nedostatočne tepelne spracovanú bryndzu
- tepelne nespracované mäkké údenárske výrobky
- všetky výrobky v aspiku a v rôsoloch
Vyhodnocovanie OVD v zariadeniach školského stravovania:
- priemerné hodnoty obsahu energie, cukrov a tukov a ostatných sledovaných nutrientov za
časové obdobie jedného mesiaca sa môžu od hodnôt OVD v mesačnej zostave jedálnych lístkov
odlišovať v priemere ± 15 %,
- priemerné hodnoty obsahu bielkovín za časové obdobie jedného mesiaca sa môžu od hodnôt
OVD v mesačnej zostave jedálnych lístkov odlišovať v priemere + 20 % pri zachovaní
bezpečných hraníc príjmu a vzájomného pomeru makronutrientov.
Vybrané výživové faktory a percentuálne zastúpenie výživovej dávky pre deti a mládež