Choď na obsah Choď na menu
 


Jedálne lístky ŠJ pri MŠ Kvetoslavov nájdete na webovej stránke www.eskoly.sk - OBEC: Kvetoslavov - ZARIADENIE:  Kvetoslavov, Kvetoslavov 258   

Zásady pre zostavovanie jedálnych lístkov v zariadeniach školského stravovania  

Jedálny lístok pripravujeme podľa spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie.

Všeobecné zásady zostavovania jedálnych lístkov
Všeobecné zásady zostavovania jedálneho lístka*
jednozmenná prevádzka:

Prívarky 2 x mesačne
Strukoviny (polievka, šalát) 1 - 2 x týždenne 
Múčne prílohy (knedľa, halušky, cestoviny) 1 x týždenne 
Zemiaky (ako súčasť pokrmu) 2 - 3 x týždenne 
Zelenina denne 
 - vo forme šalátov 2 x týždenne
 - príloha/obloha k hlavnému jedlu 1 x týždenne 
Hlavné jedlá z rýb (polievka, hlavné jedlo) 1 x týždenne 
Oblininy (krúpky, ov. vločky,pohánka, sója, proso) 1 x týždenne
Múčniky najviac 1 - 2 x týždenne
Ovocie denne (podľa finančného limitu)

Zdroj: Vyhláška č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania, Príloha č. 1 - Zásady na 
zostavovanie jedálnych lístkov v zariadení školského stravovania.

Časová štruktúra jedálnych lístkov

  • v rámci 5 stravovacích dní v jednozmennom stravovaní by jedálny lístok mal obsahovať 2 hlavné jedlá s mäsovým pokrmom, 1 hlavné jedlo so zmiešaným pokrmom - so zníženou dávkou mäsa, 2 odľahčovacie jedlá /1 s múčnym pokrmom a 1 so zeleninovým pokrmom/. Odľahčovacie jedlá so zeleninovým pokrmom sa odporúča podávať v pondelok.

Obsahová štruktúra pokrmov

  • pokrmy z mäsa, ktoré sú súčasťou hlavného jedla, sú pokrmy pripravené z mias jatočných zvierat, hydiny a rýb s plnou hmotnosťou pre jednotlivé vekové skupiny, nie mleté, nie zmesi.
  • pokrmy so zníženou dávkou mäsa, ktoré sú súčasťou hlavného jedla, sú zmesi z mias ryžou,  mletými varenými sójovými bôbmi alebo sójovej drviny /kociek/, ovsených vločiek, zemiakov  a pod.
  • pokrmy zeleninové, ktoré sú súčasťou hlavného jedla, sú pokrmy pripravené s použitím zeleniny, strukovín, obilnín a ich kombinácií s možným použitím mlieka, mliečnych výrobkov a vajec
  • múčne pokrmy, ktoré sú súčasťou hlavného jedla, sú pokrmy pripravené s použitím múky, vajec, mlieka, tvarohu, ovocia a pod. Polievky k tomuto typu hlavných jedál podávať výdatné strukovinové, zeleninové, prípadne i s obsahom mäsa a pod., ak to umožňuje výška finančného limitu.

V školskom stravovaní je zakázané podávať:

z hľadiska výživového

  • mleté mäsá, vrátane mletých rýb, z obchodnej siete
  • zabíjačkovú kašu
  • tlačenku
  • surové mäsa typu biftek
  • pečeňový syr
  • vnútornosti okrem bravčovej pečene, hydinovej pečene a sŕdc
  • nadmerne slané ryby a rybie výrobky
  • huby s výnimkou húb z distribučnej siete

Z hľadiska epidemiologického rizika

  • nedostatočne tepelne spracované vajcia a výrobky z nich s výnimkou priemyselne vyrobených majonéz
  • nedostatočne tepelne spracovanú bryndzu
  • tepelne nespracované mäkké údenárske výrobky  
  • všetky výrobky v aspiku a v rôsoloch   

Vyhodnocovanie OVD v zariadeniach školského stravovania:
- priemerné hodnoty obsahu energie, cukrov a tukov a ostatných sledovaných nutrientov za 
časové obdobie jedného mesiaca sa môžu od hodnôt OVD v mesačnej zostave jedálnych lístkov 
odlišovať v priemere ± 15 %, 
- priemerné hodnoty obsahu bielkovín za časové obdobie jedného mesiaca sa môžu od hodnôt 
OVD v mesačnej zostave jedálnych lístkov odlišovať v priemere + 20 % pri zachovaní 
bezpečných hraníc príjmu a vzájomného pomeru makronutrientov. 
Vybrané výživové faktory a percentuálne zastúpenie výživovej dávky pre deti a mládež

nutricne-hodnoty259823051_443496057497226_1450745458522210241_n.jpg