Krém tvarohový s marhuľovým kompótom
Kapustníky /na 10 porcií /
múka polohrubá 1 kg, mlieko 0,8l, vajcia 2 kus, droždie 0,06 kg, soľ, cukor kryštáľový 0,14 kg, olej 0,13l,
plnka: kapusta hlávková 1,2 kg, olej 0,1l, cibuľa 0,1 kg, cukor kryštáľový 0,1 kg, maslo 0,03 kg.
Z časti vlažného mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. Necháme vykysnúť. Múku preosejeme, pridáme soľ, cukor, kvások, vajcia, olej a vlažné mlieko. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme kysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme , naplníme kapustovou plnkou, zabalíme, sformujeme na okruhlé koláče, popichámrvidličkou, poukladáme na plech, pomastíme a necháme znova vykysnúť. Upečieme.
Kapustová plnka: Z oleja a kryštáľového cukru si pripravíme karamel, pridáme očistenú, jemne postrúhanú kapustu, cibuľu, soľ a udusíme vo vlastnej šťave. Necháme vychladnúť. Na zjemnenie pridáme do hotovej kapusty maslo.
913 Kcal, 3805 KJ hmotnosť 1 por. 0,31 kg
Bravčové plátky na horčici, tarhoňa, šalát hlávkový / 10 porcií pre skup.C-15-18rokov/
br.stehno 0,9 kg, olej 0,1l, múka hladká špecial 0,04 kg, cibuľa 0,2 kg, horčica 0,04 kg, soľ.
Bravčové mäso umyjeme v celku, osušíme, pokrájame na rezne, ktoré naklepeme, osolíme, potrieme časťou horčice, obalíme v múke a opečieme z oboch strán na časti oleja. Očistenú pokrájanú cibuľu speníme na zvyšnej časti oleja, vložíme opečené rezne, poslejeme horúcou vodou a dusíme do mäkka. Ššavu zahustíme zvyšnou nasucjo opraženou múkou, pridáme horčicu a 20 minút povaríme.
273 Kcal, 1138 KJ, hmotnosť : mäso 0,054 kg, šťava 0,1 kg
Tvarohové chrupky / 10 porcií pre skup.C 15-18 rokov /
tvaroh 0,2 kg, múka polohrubá výberová 0,2 kg, hera 0,2 kg, džem ovocný 0,13 kg, cukr kryš. 0,13 kg, soľ
Tvaroh prelisujeme, pridáme zmäknutý tuk, preosiatú múku, soľ a spracujeme hladké cesto, ktoré vyvaľkáme na tenký plát. Krájame na štvorčeky, ktoré plníme džemom, preložíme do trojuholníka a pečime vo vyhriatej rúre do ružova. Upečené obaľujeme v práškovom cukre.
322 Kcal, 1343 KJ, hmotnosť 0,07 kg
Važecká pochúťka
Bravčová roláda na pražský spôsob, ryža dusená so šampiňónmi
Bravčové stehno sikulské, knedľa kysnutá
Gemerské tvarohové taštičky so strúhankou /na 10 por.pre skup.C 15-18 rokov/
múka polohrubá výberová 1 kg, soľ, tvaroh 0,5 kg, zemiaky 0,13 kg, cukor kryštáľový 0,15 kg, vajcia 1kus, cukor vanilkový 1 bal.,
posýpka: strúhanka 0,23 kg, cukor kryštáľový 0,2 kg, maslo 0,23 kg
Múku so štipkou soli a vody vymiešame na cesto /podobne ako na rezance /. Na pomúčenej doske cesto vyvaľkáme a formičkou tvarujeme taštičky, do ktorých zabalíme tvarohovú plnku. Taštičky uvaríme v slanej vode. Uvarené polejeme rozpusteným maslom a posypeme opraženou strúhankou a práškovým cukrom.
Plnka: Tvaroh, v šupke uvarené, prelisované zemiaky, kryštáľový cukor, vajcia a vanilkový cukor zmiešame a plníme taštičky.
880 Kcal, 3665 KJ, hmotnosť 0,27 kg
Gemerská roláda, zemiaková kaša
Frankfurtský závitok, ryža dusená s hráškom
Plavnická roláda /10 os./
hov.zadné b.k. 0,25 kg, br.plece b.k. 0,55 kg, pečivo 0,14 kg, mlieko 0,14 l, cesnak 0,02 kg, cibuľa 0,1 kg, olej 0,1 l, hrášok ster. b.n. 0,16 kg, mrkva 0,15 kg, kápia ster.0,1 kg, vajcia 3 kus, múka hl.špeciál 0,03 kg, strúhanka 0,03 kg, soľ, syr tvrdý 0,05 kg
Umyté mäso pomelieme s pečivom namočeným v mlieku, pridáme očistenú nadrobno pokrájanú cibuľu, očistený lisovaný cesnak, soľ, 1 vajec, hl.múku a dobre premiešame. Dosku posypeme strúhankou, na ktorej rozvaľkame obdĺžník mäsa, naplnímeplnkou a tvarujeme roládu. Hotovú roládu potrieme olejom, uložíme do vymasteného pekáča. Pečieme pomaly, počas pečenia polievame vlastnou šťavou, prípadne horúcou vodou.
Plnka: Očistenú, uvarenú, vychladnutú mrkvu pokrájame na malé kocky, vložíme na rozpálený olej, pridáme sterilizovaný hrášok, strúhaný syr, nadrobno pokrájanú ster.kápiu, soľ a rozšľahané vajcia. Pripravíme zeleninovú praženicu, ktorú necháme vychladnúť. 330 Kcal, 1375 KJ
Nátierka špenátová /10 os./
maslo 0,16 kg, špenát mrazený 0,14 kg, vajcia 2 kus, cibuľa 0,05 kg, cesnak 0,02 kg, soľ, olej 1 PL, mlieko 1 PL
Očistenú a jemno pokrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme špenát, mlieko, dochutíme soľou, očisteným prelisovaným cesnakom. Dusíme 20 minút. Necháme vychladnúť. Maslo vymiešame s postrúhanými na tvrdo uvarenými vajcami, pridáme vychladnutý špenát a vyšľaháme do peny. 151 Kcal, 629 KJ
Nátierka z kuracej pečene /10 os./
maslo 0,22 kg, kurací pečeň 0,18 kg, olej 2 PL, cibuľa 0,06 kg, soľ
Kuraciu pečeň umyjeme a odblaníme. Očistenú na jemno nakrájanú cibuľu speníme na tuku, pridáme odblanenú kuraciu pečeň, ktoré vo vlastnej šťave dusíme. Po udusení necháme vychladnúť. Pomelieme, pridáme maslo, dochutíme soľou a spolu vyšľaháme. 201 Kcal, 839 KJ
Strapačky s bryndzou /10 os./
zemiaky 3,8 kg, múka hladká špeciál 0,6 kg, múka polohrubá 0,6 kg, soľ, vajcia 2 kus, olej 0,04 l, bryndza 0,5 kg, smotana kyslá 0,1 l, slanina údená 0,25 kg
Umyté, očistené zemiaky postrúhame na jemnom strúhadle, vodu scedíme, pridáme múku, soľ, vajcia, vypracujeme cesto, ktoré cez haluškáreň pretláčame do vriacej, osolenej vody a povaríme. Po vybratí halušky premastíme olejom. Na tanieri každú porciu podávame s premiešanou bryndzou, ktorú rozriedíme kyslou smotanou a posypeme opraženou slaninou. Pre MŠ polievame maslom. 972 Kcal, 4006 KJ
Nátierka hrášková / 10 os./
maslo 0,19 kg, mlieko 1 PL, hrášok ster.b.n. 0,11 kg, soľ,
Maslo vymiešame s mliekom, pridáme sterilizovaný rozmixovaný hrášok a dobre vyšľaháme. Dochutíme soľou. 157 Kcal, 629 KJ
Polievka tekvicová, bravčové stehno špikované zeleninou, tarhoňa dusená /10 os./
tekvica 0,8 kg, kôpor 1 g, voda 1,5 l, mlieko 1 l, múka hladká špeciál 1 PL, 1 menšia cibuľa, soľ, olej, cukor kryštáľový 1 PL, maslo 1 PL, šlahačka na varenie 0,25 l,
Očistenú, umytú, na drobno nakrájanú tekvicu a cibuľu dáme variť do osolenej vody. Po uvarení rozmixujeme, pridáme mlieko, šľahačku, cukor a zahustíme na sucho opraženou múkou.Na koniec zjemníme maslom a varíme ešte 20 minút. Pri stolovaní posypeme umytým posekaným kôprom. 136 Kcal, 565 KJ
Bravčové stehno 0,9 kg, maslo 1 PL, olej 0,1 l, múka hladká špeciál 1 PL, cibuľa 0,1 kg, soľ, mrkva 0,15 kg, petržlen 0,1 kg, zeler 0,1 kg
Br.stehno umyjeme vcelku pod tečúcou vodou, osušíme, vyplníme umytou, očistenou na hrubšie rezance nakrájanou koreňovou zeleninou. Mäso opečieme na časti oleja z každej strany. Na zvyšnom oleji speníme očistenú, pokrájanú cibuľu, pridáme opečené mäso, soľ, podlejeme vriacou vodou a dusíme do mäkka. Mäkké mäso vyberieme, necháme vychladnúť, pokrájame na porcie. Šťavu necháme odpariť, pridáme na sucho opraženú múku, rozriedíme vodou, zjemníme maslom a 20 minút povaríme. 276 Kcal, 1150 KJ
Tarhoňa 1,05 kg, olej 0,1 l, soľ, cibuľa 0,1 kg - očistenú cibuľu pokrájame na jemno, opražíme na oleji, pridáme soľ, tarhoňu, ktorú opražíme do ružova a zalejeme vriacou vodou. Za občasného premiešania necháme zovrieť, potom prikryjeme a v rúre dusíme do mäkka.434 Kcal, 1810 KJ
Nátierka drožďová s mrkvou /10 os./
Droždie čerstvé 0,07 kg, maslo 0,14 kg, cibuľa 0,06 kg, mrkva 0,08 kg, vajcia 1 kus, soľ, masť 1 ČL
Cibuľu očistíme, pokrájame na jemno, speníme na bravčovej masti, pridáme droždie, ktoré opražíme. Vajcia uvaríme na tvrdo, očistíme. Vychladnuté postrúhame. Maslo vymiešame so soľou, pridáme vychladnuté droždie, na je,mo postrúhanú očistenú mrkvu, postrúhané vajcia a všetko spolu vyšľaháme. 142 Kcal, 592 KJ
Hovädzí guláš mexický / 10 os./
hov.zadné b.k. 0,9 kg, olej 0,1 l, cibuľa 0,3 kg, múka hl. 0,05 kg, paprika č.ml. 1 KL, soľ, parad.pretlak 0,1 kg, hrášok ster. bez nálevu 0,3 kg, ryža 0,9 kg, syr tvrdý 0,12 kg, olej 0,1 l
Hov.mäso umyjeme vcelku, osušíme a pokrájame na kocky. Na oleji opražíme očistenú, nakrájanú cibuľu, pridáme pokrájané mäso, rajčiakový pretlak, soľ, papriku. Dusíme vo vlastnej šťave. Podľa potreby počas dusenia polievame horúcou vodou. Keď je mäso mäkké, zahustíme šťavu na sucho opraženou múkou, pridáme časť hrášku a dovaríme. Ryžu preberieme, opláchneme, opražíme na oleji, pridáme druhú časť hrášku a udusíme. Na tanier naberačkou formujeme porciu ryže, okolo dáme udusené mäso a posypeme strúhaným syrom. 650 Kcal, 2708 KJ
Polievka mrveniconá s hubami/šampiňónmi /10 os./
Voda 2,5 l, zemiaky 0,9 kg, múka hladká 1 ČL, olej, cibuľa 0,05kg, soľ, paprika červená mletá, šampiňóny ster. 0,15 kg, múka hrubá výberová 0,1 kg, vajcia 1 kus, petržlenová vňať,
Umyté, očistené na kocky pokrájané zemiaky dáme variť do osolenej vody. Pridáme sterilizované šam. bez nálevu a varíme do polomäkka. Cibuľu očistíme, pokrájame na kocky, speníme na oleji, poprášime múkou, pridáme mletú červenú papriku, zalejeme vodou, rozšľaháme a vlejeme k uvareným zemiakom. Pred dokončením pridáme mrvenicu pripravenú z hrubej múky a vajec. Varíme 20 minút. 139 Kcal, 578 KJ
Nátierka tvarohová /10 os./
Tvaroh 0,21 kg, maslo 0,12 kg, smotana na šľahanie 0,05 l, soľ, cibuľa 0,05kg, soľ, paprika červená mletá.
Maslo vymiešame, pridáme prelisovaný tvaroh, smotanu, na jemno pokrájanú cibuľu a vyšľaháme do peny. Dochutíme soľou a červenou paprikou. 49 Kcal, 204 KJ
Nátierka kuracia s pórom /10 os./
Kur.prsia bez kostí 0,13 kg, cibuľa 0,05 kg, pór 0,05 kg, soľ, maslo 0,18 kg, vajcia 2 kus, smotana na varenie 12%
Kuracie prsia umyjeme a vložíme do mierne osolenej vody variť. Po uvarení pomelieme. Cibuľu a pór očistíme, pokrájame a udusíme na časti masla. Po udusení spojíme pomletým mäsom, necháme vychladnúť. Zvyšok masla vyšľaháme s postrúhanými vajcami uvarenými na tvrdo, spojíme s pomletým mäsom a smotanou. Dochutíme soľou. Vyšľaháme do peny. 162 Kcal, 676 KJ
Hydinový karbonátok, zemiaková kaša, šalát paradajkový s paprikou a syrom /10 os./
kur.stehná bez kostí 0,9 kg, pečivo 0,2 kg, mlieko 0,35 l, cibuľa 0,15 kg, vajcia 3 kus, olej 0,35 l, cesnak 0,01 kg, strúhanka 0,22 kg, soľ
Vykostené kuracie stehná odblaníme, umyjeme, osušíme, zomelieme spolu s očisteným cesnakom, očistenou cibuľou a v mlieku namočeným pečivom. Pridáme vajcia, soľ a časť strúhanky, dobre premiešame a na doske posýpanej strúhankou formujeme karbonátky, ktoré vyprážame v horúcom oleji do zlatista. Pre deti MŠ poukladáme na vymastený plech a upečieme v rúre. 576 Kcal, 2402 KJ
Zemiaková kaša: mlieko 0,9 l, maslo 0,1 kg, zemiaky 4 kg, soľ
Očistené, umyté, pokrájané zemiaky dáme variť do vriacej osolenej vody. Po uvarení scedíme a vyšľaháme s horúcim mliekom a maslom. Dochutíme soľou. 411 Kcal, 1718 KJ
Šalát paradajkový s paprikou a syrom: paradajky 0,65 kg, paprika zelená 0,55 kg, cibuľa 0,2 kg, olej olivový 1 ČL, cukor kryštáľový 2 PL, ocot 1 PL, syr tvrdý 0,05 kg, voda 0,15 l
Papriku, rajčiaky očistíme, umyjeme, pokrájame na rezance. Pridáme očistenú, na drobno nakrájanú cibuľu, premiešame a zalejeme nálevomz vody , cukru, octu a soli. Šalát zjemníme olejom. Pred podávaním jednotlivé porcie posypeme strúhaným syrom. 98 Kcal, 409 KJ
Nátierka cibuľová /10 os./
Cibuľa 0,1 kg, maslo 0,16 kg, vajcia 2 kus, uhorky sterilizované 0,05 kg, jogurt biely 0,05 kg, pažitka, soľ
Maslo vymiešame s jogurtom, pridáme očistenú na drobno pokrájanú cibuľu, na tvrdo uvarené a postrúhané vajcia, postrúhané sterilizované uhorky. Spolu všetko vyšľaháme do peny. Dochutíme soľou a dobre umytou, posekanou pažítkou.
137 Kcal, 572 KJ
Orieškovo-čokoládový krém, vianočka
Nátierka z treščej pečene /10 os./
Maslo 0,23 kg, treščia pečeň 0,12 kg, soľ, cibuľa 0,1 kg, citronová šťava
Maslo vymiešame, pridáme treščiu pečeň bez nálevu, očistenú na drobno pokrájanú cibuľu, dochutíme soľou a citronovou šťavou. Vyšľaháme do peny.
200 Kcal, 835 KJ
Nátierka šunková s taveným syrom / 10 os./
Maslo 0,16 kg, šunka 0,1 kg, syr tavený 0,12 kg, mlieko 1 PL, soľ
Maslo vyšľaháme s taveným syrom a mliekom. Pridáme pomletú alebo na drobno pokrájanú šunku, dochutíme soľou a vyšľaháme do peny.
163 Kcal, 681 KJ
Bravčové stehno pečené, omáčka kôprová, knedľa kysnutá /10 os./
bravčové stehno 0,9 kg, olej 0,1 kg, cesnak 2 g, cibuľa 7 g, rasca, soľ
Bravčové stehno umyjeme vcelku, osušíme, potrieme očisteným prelisovaným cesnakom so sľou, dáme do olejom vymasteného pekáča, s očistenou pokrájanou cibuľou, posypeme rascou, podlejeme vodou a pečieme. Počas pečenia podlievame mäso vlastnou šťavou. Mäso dopečieme do červena, vyberieme, pokrájame na porcie a vložíme opäť do šťavy. 246 Kcal, 1024 KJ
Omáčka kôprová: olej 0,1 kg, múka hladká 0,12 kg, maslo 1 KL, mlieko 1 l, smotana na varenie 12% 0,15 l, soľ, ocot 1 PL, cukor kryštáľový 2 PL, kopôr 0,1 kg.
Múku opražíme na oleji, zalejeme vodou, rozriedíme mliekom, osolíme a za občasného miešania varíme. Pridáme očistený, umytý, posekaný kôpor, cukor, soľ a rozšľahanú smotanu. Ochutíme octom, zjemníme maslom a povaríme. 199 Kcal, 831 KJ
Nátierka vajíčková s kečupom /10 os./
vajcia 4 kus, maslo 0,18 kg, kečup jemný 1 PL, soľ
Maslo vyšľaháme s kečupom, pridáme postrúhané na tvrdo uvarené vajcia, dochutíme soľou a prešľaháme.
166 Kcal,692 KJ
Krupicová kaša /10 os./
mlieko 2,2 l, krupica 0,23 kg, cukor kryštál 0,1 kg, kakaový prášok na posýpku, soľ, maslo 0,1 kg, cukor práškový na posýpku.
Krupicu rozmiešame v časti studeného mlieka a zavaríme do vriaceho, osoleného zvyšného mlieka. Za stáleho miešania povaríme na potrebnú hustotu. Osladíme kryš.cukrom. Každú porciu ešte posypeme práškovým cukrom premiešaným s kakaovým práškom. Polejeme rozpusteným maslom. 306 Kcal, 1275 KJ
Bravčové stehno debrecínske /10 os./
br.stehno 0,9 kg, párky 0,1 kg, olej 0,1 kg, múka hladká špecial 1 PL, cibuľa 0,12 kg, paradajky 0,15 kg, paprika červena mletá, soľ,
Bravčové stehno umyjeme v celku, osušíme, osolíme , pozdĺž vlákien urobíme otvory, ktoré naplníme ošúpanými púárkami a zaistíme kovovou ihlou. Mäso opečiemena časti oleja. Nazvyšnej častiolejaopražímeočistenú pokrájanú cibuľu, pridáme červenú ml.papriku, zvyšok pokrájaných párkov, olúpené a umyté pokrájané rajčiaky. Vložímeopečené mäso, podlejeme vodou, prikryjeme a dusíme do mäkka. Mäso vyberieme, odstránime ihlu, pokrájame na porcie. Do šťavy pridáme nasucho opraženú múku, ktorú rozriedíme vodou a 20 minút varíme. 301 Kcal, 1254 KJ
Príloha: ryža dusená s hráškom 374 Kcal, 1560 KJ
Nátierka zo syra tofu s maslom /10 os./
syr tofu 0,2 kg, maslo 0,18 kg, cibuľa 0,05 kg, soľ
Cibuľu očistíme, nakrájame na jemno a speníme na 1/3 masla. Pridáme postrúhaný syr tofu, dochutíme soľou a podusíme. Necháme vychladnúť. Zvyšné 2/3 masla vymiešame, pridáme vychladnutú zmes a dobre vyšľaháme do peny.
151 Kcal, 629 KJ
Nátierka tvarohová s mrkvou /10 os./
tvaroh 0,18 kg, maslo 0,15 kg, mrkva 0,1 kg, jogurt biely 1 PL, soľ
Do vymiešaného masla pridáme očistenú na jemno postrúhanú mrkvu, prelisovaný tvaroh a jogurt. Dobre vymiešame a dochutíme soľou.
109 Kcal, 454 KJ
Nátierka z hovädzieho mäsa /10 os./
hov.zadné bez kostí 0,18 kg, maslo 0,13 kg, jogurt biely 1 KL, horčica 1 KL, 1 menšia cibuľa, soľ, uhorky sterilizované bez nálevu 3 g / 1 stred.vel.kus/, vajcia 1 kus
Hovädzie mäso umyjeme a dáme variť do mierne osolenej vody. Uvarené zomelieme na jemno. Maslo vyšľaháme s horčicou a jogurtom. Pridáme očistenú na jemno nakrájanú cibuľu, uhorky, pomleté mäso a postrúhané na tvrdo uvarené vajcia. Dobre vymiešame, dochutíme soľou. 124 Kcal, 515 KJ
Nátierka šunková so zelerom /10 os./
zeler 0,1 kg, mrkva 0,08 kg, 1 menšia cibuľa, syr tavený 0,12 kg, šunka 0,1 kg, jogurt biely 1 KL, soľ, citróny /šťava z citr. 1 KL/
Zeler, mrkvu a cibuľu očistíme, postrúhame na jemno, pridáme smotanový syr, pomletú alebo jemno pokrájanú šunku, jogurt, soľ a citrónovú šťavu. Všetko spolu vyšľaháme. 48 Kcal, 198 KJ
Nátierka fazuľová so syrom /10 os./
fazuľa 0,1 kg, maslo 0,14 kg, syr tavený 0,1 kg, soľ, horčica 1 KL, petržľanová vňať
Prebratú fazuľu umyjeme a uvaríme do mäkka. Uvarenú rozmixujeme, pridáme do vymiešaného masla s mäkkým syrom. Dochutíme soľou, horčicou a vyšľaháme. Petržľanovú vňať dobre umyjeme a použijeme na ozdobu. 129 Kcal, 537 KJ
Nátierka medová /10 os./
maslo0,27 kg, med 0,14 kg
Maslo vymiešame s medom a natierame na chlieb. Med je potrebné mierne nahriať.
246 Kcal, 1026 KJ
Nátierka tvarohová s kôprom /10 os./
0,25 kg, maslo 0,11 kg, cibuľa 0,03 kg, kôpor, soľ
Maslo, prelisovaný mäkký tvaroh a očistenú, na jemno pokrájanú cibuľu vymiešame. Dochutíme soľou a umytým, očisteným, na jemno posekaným kôprom.
109 Kcal, 454 KJ
Bravčový guláš segedinský, knedľa kysnutá /10 os./
bravčové stehno 0,9 kg, olej 0,1 kg, mlieko 0,35 l, smotana kyslá 0,15 l, múka hladká špeciál 2 PL, cibuľa 0,25 kg, kapusta kyslá 1 kg, rasca, paprika červená mletá, soľ, cukor kryštálový
Bravčové stehno umyjeme, osušíme, nakrájame na malé kocky. Na oleji opražíme očistenú pokrájanú cibuľu, pridáme upravené mäso, ktoré prudko opečieme, soľ, rascu, mletú červenú papriku, podlejeme vodou a dusíme. K polomäkkému mäsu pridáme pokrájanú kyslú kapustu a spolu dodusíme do mäkka.Zahustíme múkou opraženou na sucho, rozriedenou mliekom a smotanou. Povaríme ešte 20 minút. 321 Kcal, 1337 KJ
Cestový balíček pre deti ZŠ na výlet
Rybie krokety s citrónovou omáčkou, varené zemiaky /10 os./
rybie filé 1,2 kg, žemle 0,15 kg, soľ, mlieko 0,17 l, vajcia 3 kus, strúhanka 0,3 kg, olej 0,3 l, syr tvrdý 0,15 kg,
omáčka : maslo 0,1 kg, múka hl. 0,1 kg, mlieko 0,7 l, smotana kyslá 0,2 l, citróny 0,15 kg, cukor kryštálový
Rybie filé upečieme, necháme vyhladnúť, zomelieme spolu s vytlačenou v mlieku namočenou žemľou, pridáme vajcia, soľ, strúhaný syr a zamiešame. Tvoríme valčeky, ktoré obalíme v strúhanke a vyprážame. / pre deti MŠ upečieme vo vymastenom pekáči./
omáčka: múku opražíme na sucho, pridáme ,maslo, rozriedíme mliekom a zjemníme smotanou. Dochutíme soľou, cukrom, citronovou šťavou a povaríme. 665 Kcal, 2770 KJ
Príloha: varené zemiaky.
Ovocný šalát s jogurtom /10 os./
jogurt biely 0,15 kg, jablká 0,7 kg, banány 0,3 kg, pomaranče 0,5 kg, cukor vanílkový, cukor kryštálový, orechy 0,1 kg, džem ovocný 1 PL
Ovocie umyjeme, očistíme a nakrájame na drobné kúsky. Pridáme džem, cukor, vanílkový cukor a rozšľahaný jogurt. Nakoniec dáme pomleté orechy. Podávama s piškótou.
158 Kcal, 658 KJ
Kuracie stehná na kyslej kapuste, varené zemiaky /10 os./
paprika červená mletá 1KL, soľ, smotana kyslá 0,1 l, kapusta kyslá 1kg,kuracie stehná 2,25 kg, olej 0,1 kg, cibuľa 0,1 kg, rasca mletá
Kuracie stehná umyjeme pod tečúcou vodou, osušíme, osolíme, posypeme rascou a mletou červenou paprikou. Pekáč vymastíme olejom, pridáme očistenú pokrájanú cibuľu, pokrájanú kyslú kapustu a podľa potreby podlejeme vodou. Na kapustu poukladáme uprevené kuracie stehná, polejeme smotanou a pomaly pečieme do zlatista. 342 Kcal, 1423 KJ
Príloha: varené zemiaky
Rybie filé na paradajkách so smotanou, cestoviny /4os./
Rybie filé 0,55 kg, slanina údená 0,05kg, smotana kyslá 0,1 l, hladká múka na zahustenie 1 PL, cibuľa 0,1 kg, paradajky 0,1 kg, paprika červená mletá, soľ, múka polohrubá 0,1 kg, tuk na pečenie
Rybie filé umyjeme, pokrájame na porcie, osolíme, obalíme v múke polohrubej a opečieme na tuku. Slaninu pokrájame na malé kocky, opražíme, pridáme očistenú, pokrájanú cibuľu, ktorú necháme speniť, pridáme červenú mletú papriku, umyté, očistené, pokrájané rajčiaky, podlejeme vodou a prikryté dusíme. Keď sú rajčiaky mäkké, šťavu zahustíme smotanou, v ktorej rozšľaháme hladkú múku, povaríme 20 minút a prelisujeme. Opečené filé polievame omáčkou. / na ozdobu môžeme posypať umytou petržlenovou vňaťou/ 216 Kcal, 899 KJ
Nátierka syrová s cesnakom /10 os./
maslo 0,11 kg, syr banbíno 0,08 kg, soľ, cesnak 1g
Maslo vyšľaháme do peny, pridáme mäkký syr, očistený prelisovaný cesnak a dobre vyšľaháme. Dochutíme soľou.
Nátierka džemová /10 os./
maslo 0,13 kg, džem 0,08 kg
Maslo vymiešame s džemom do peny.
Nátierka vlašská /10 os./
vajcia 1, šunka 0,05 kg, maslo 0,08 kg, horčica, soľ, uhorky steriliyované 2g, cibuľa 2g
Maslo vymiešame s horčicou, pridáme očistenú , na jemno pokrájanú cibuľu, na drobné rezance pokrájanú šunku a sterilizované uhorky.Všetko dobre vymiešame. Nakoniec pridáme posekané na tvrdo uvarené vajcia. Dochutíme soľou.
Nátierka z bravčového mäsa /10 os./
bravčové stehno 0,1 kg, maslo 0,05 kg, vajcia 1, uhorky sterilizované 0,02 kg, horčica, soľ, pažítka, rasca, cibuľa 1 g.
Bravčové mäso umyjeme, osušíme, posypeme rascou, soľou a dáme s cibuľou upiecť. Vychladnuté mäso po upečení pomelieme. Maslo vymiešame s postrúhanými vajcami uvarenými na tvrdo, postrúhanými uhorkami, pridáme pomleté mäso, dochutíme horčicou a spolu vyšľaháme. Umytú, pokrájanú pažitku použijeme na ozdobu.
Nátierka šunková pena /10 os./
maslo 0,12 kg, šunka 0,07 kg, cibuľa 0,02 kg, horčica, soľ
Maslo vyšľaháme horčicou, pridáme pomletú šunku a očistenú na drobno pokrájanú cibuľu, dochutíme soľou a vyšľaháme do peny.
Nátierka mrkvová /10 os./
maslo 0,1 kg, vajcia 1, mrkva 0,07 kg, soľ,
Maslo vyšľaháme so soľou, pridáme na tvrdo uvarené, postrúhané vajcia, očistenú postrúhanú mrkvu a vyšľaháme do peny.
Karbonátky z kyslej kapusty so syrom, zemiaková kaša, šalát uhorkový /10 os./
olej 0,06 kg, cibuľa 0,1 kg, kapusta kyslá 0,9 kg, zemiaky 0,5 kg, syr tvrdý 0,2 kg, vajcia 2 kus, petržlenová vňať, soľ, olej na vyprážanie alebo na pečenie 0,32 kg.
Trojobal: vajcia 3 kus, strúhanka 0,3 kg, múka hl. 0,12 kg
Na oleji opražíme očistenú, umytú na jemno pokrájanú cibuľu, pridáme pokrájanú kyslú kapustu, ktorú dusíme do mäkka. Zemiaky umyjeme, uvaríme v šupke, vychladnuté ošúpeme, prelisujeme, pridáme k udusenej kapuste, zároveň s postrúhaným syrom, vajcami a dobre umytou, posekanou petržlenovou vňaťou. Masu dochutíme soľou a tvoríme karbonátky. Pre deti MŠ obalíme v strúhanke a pečieme na vymastenom pekáči. Pre ostatné obaľujeme v trojobale. Vyprážame v rozpálenom oleji do ružova. 587 Kcal, 2447 KJ
Zemiaková kaša: mlieko 0,9 l, maslo 0,1 kg, zemiaky 4 kg, soľ
Očistené, umyté, pokrájané zemiaky dáme variť do vriacej osolenej vody. Po uvarení scedíme a vyšľaháme s horúcim mliekom a maslom. Dochutíme soľou. 411 Kcal, 1718 KJ
Bravčový rezeň prírodný, ryža dusená so šampiňónmi, šalát mrkvový s kukoricou
br.karé bez kostí 0,9 kg, maslo 1 KL, olej 0,1 kg, 1 menšia cibuľa, soľ.
Mäso umyjeme v celku pod tečúcou vodou, osušíme, nakrájame na rezne, ktoré naklepeme. Osolíme a z oboch strán na časti oleja opečieme. Na zvyšnej časti oleja opražíme očistenú, pokrájanú cibuľu, vložíme opečené rezne, podlejeme vriacou vodou a dusíme. Mäkké rezne vyberieme, šťavu vydusíme, zaprášime múkou opraženou na sucho, rozriedíme vodou, zjemníme maslom, 20 minút povaríme a precedíme na rezne. 302 Kcal, 1257 KJ
Ryža dusená so šampiňónmi : ryža 0,8 kg, olej 0,1 kg, 1 menšia cibuľa, soľ, šampiňóny sterilizované bez nálevu
Ryžu preberieme, umyjeme a scedíme. Cibuľu očistíme, pokrájame na drobno a opražíme na oleji, pridáme ryžu, opražime, pridáme šampiňóny bez nálevu a zalejeme vriacou vodou. Posolíme, pomiešame a privedieme do varu. Potomryžu prikryjeme a dusíme do mäkka. Udusenú ryžu premiešame vidličkou, ryža má byť sypká a nerozvarená. 361 Kcal, 1504 KJ
Šalát mrkvový s kukuricou: mrkva 0,9 kg, kukurica ster. bez nálevu 0,2 kg, citróny 0,12 kg, cukor kryštálový 1 PL, soľ,
Očistenú, umytú mrkvu postrúhame, pridáme kukuricu, citrónovú šťavu, cukor, soľ a premiešame. 106 Kcal, 442 KJ
Varené vajcia, prívarok špenátový so smotanou, zemiaky varené
Závin kysnutý s makovou a s tvarohovou plnkou
múka polohrubá 1,2 kg, mlieko 0,85 l, hera 0,11 kg, soľ, droždie 0,06 kg, vajcia 2, cukor kryštálový 0,12 kg, múka na dosku, cukor pr. na posýpku, olej na plech.
Do časti vlažného mlieka pridáme trochu cukru, rozdrobené droždie a zamiešame. Necháme vykysnúť. Múku preosejeme, pridáme cukor, žltka, roztopený tuk, vykysnutý kvások a soľ. Vlažným mliekom vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na diely, rozvaľkáme, naplníme plnkou, zvinieme a dáme na vymastený plech. Potrieme tukom, necháme vykysnúť a upečieme. Po vychladnutí krájame na porcie a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Plnka: mak 0,45 kg, cukor kryštál 0,25 kg, cukor vanilkový, lekvár slivkový
Do pomletého maku zamiešame slivkový lekvár, kryštálový, vanilkový cukor a natrieme na pripravené cesto.
Plnka tvarohová: tvaroh 0,8 kg, cukor kryštál 0,18 kg, vajcia 2, cukor vanilkový 2 sáčok, hrozienka 1 sáčok
Cukor vymiešame so žltkami, pridáme prelisovaný tvaroh, vanilkový cukor, umyté hrozienka a z bielkov tuhý sneh.
Nátierka šunková pena
maslo 0,21 kg, šunka 0,13 kg, cibuľa 0,05 kg, horčica 1 PL, soľ,
Maslo vyšľaháme horčicou, pridáme pomletú alebo na jemno pokrájanú šunku a očistenú na drobno pokrájanú cibuľu, dochutíme soľou a vyšľaháme do peny /ponorný mixer/.
Nátierka z rybieho filé /10 os./
rybie filé 0,2 kg, olej na pečenie, maslo 0,18 kg, cibuľa 0,06 kg, soľ, citróny 1 kus
Cibuľu očistíme a speníme na oleji. Pridáme umyté na kocky nakrájané rybie filé a dusíme. Necháme vychladnúť. Udusené filé pomelieme, pridáme maslo, dochutíme soľou, citronovou šťavou a vyšľaháme.
Jogurt, rohlík
Koláč krehký jablkový /10 os./
hera 0,1 kg, cukor práškový 0,1 kg, múka polohrubá 0,2 kg, mlieko 0,8 l, vajcia 1, prášok do pečiva,
plnka: strúhanka, cukor 0,04 kg, jablká 0,6 kg, škoroca mletá, cukor práškový 1 pol.lyž., cukor na posýpku.
Na dosku posejeme múku , ktorú zmiešame s práškom do pečiva , pridáme práškový cukor, postrúhaný tuk / hera/, vajcia a s vlažným mliekom vymiešame vláčne cesto. Rozvaľkáme na plát veľkosti plechu, posypeme strúhankou, strúhanými jablkami, škoricou a cukrom. Prikryjeme druhým plátom. Okraje pritlačíme, potrieme mliekom. Popicháme vidličkou. Pečieme vo vyhriatej rúre. Upečený koláč krájame na rezy, posypeme práškovým cukrom a vyzdobíme.
Nátierka kuracia s uhorkami
kur.prsia 0,15 kg, maslo 0,18 kg, vajcia 2, horčica 1 pol.lyž., soľ, uhorky ster.bez nálevu 0,05 kg, cibuľa 0,1 kg
Kuracie prsia umyjeme, na drobno pokrájanou cibuľou upečieme. Upravené mäso necháme vychladnúť, pomelieme, pridáme na malé kocky pokrájané uhorky, maslo, soľ, horčicu a vymiešame s ponorným šľahačom do peny.
Kurča pečené s plnkou, ryža dusená, kompót
kurča 2,25 kg, maslo, olej 0,1 l, mlieko 0,2 l, vajcia 0,12 l, petrž.vňať, majorán, korenie čierné mleté, soľ, sendvič, múka hladká 0,02 kg, cibuľa 0,05 kg, kur.pečeň 0,2 kg
Kurčatá umyjeme, osušíme, osolíme, potrieme olejom, naplníme plnkou, podlejeme vodou a prikryté pečieme v rúre. Pred dopečením odkryjeme. Upečené kurčatá vyberieme, šťavu zahustíme na sucho opraženou múkou a 20 minút varíme. Kurčatá porciujeme s plnkou. Plnku môžeme piecť aj samostatne.
Plnka: žltky vymiešame s maslom, pridáme v mlieku namočený a vytlačený sendvič, soľ, čierné mleté korenie, umytú posekanú petrž.vňať, majorán, opečenú na jemno pokrájanú cibuľu, pomletú kur.pečeň.Všetko dobre premiešame. Z bielkov vyšlaháme tuhy sneh, ktoré zľahka zamiešame do plnky.
Zlaté halušky, kompót / 10 os./
tvaroh 1,4 kg, krupica 0,3 kg, soľ, vajcia 4, strúhanka 0,2 kg, múka hrubá 0,4 kg, mlieko 0,4 l,
posýpka:
maslo 0,25 kg, strúhanka 0,25 kg, cukor práškový 0,2 kg
Tvaroh pomelieme, pridáme krupicu, vajcia, strúhanku, múku, mlieko. Vypracujeme cesto, ktoré zavárame akohalušky do vriacej osolenej vody. Uvarené prpláchneme v teplej vode a odkvapkané pred podávaním polejeme roztopeným maslom a posypeme posýpkou.
Posýpka: strúhanku opražíme na sucho a pridáme práškový cukor.
Syrové krokety, zemiaková kaša
Mlieko 1 l, maslo 0,12 kg, krupica 0,4 kg, vajcia 4, žemľa 0,2 kg, syr tvrdý 0,25 kg, soľ, olej na pečenie, strúhanka 0,25 kg.
Mlieko povaríme, pridáme maslo, krupicu a ovaríme hustú kašu. Do vychladnutej kaše pridáme žltka, soľ, na drobno pokrájanú žemľu a na jemno postrúhaný syr. Všetko dobre premiešame, z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý pridáme do vychladnutej kaše, tvarujeme valčeky, ktoré obaľujeme v strúhanke a vyprážame do ružova v horúcom oleji.
Pre malé deti /pre MŠ/ pečieme krokety v rúre, pekáč vymastíme olejom. Počas pečenia mierne podlejeme vodou.
Rybie filé na cesnaku, tatárska omáčka z jogurtu, hranolky pečené v rúre.
rybie filé umyjeme, nakrájame na porcie, potrieme očisteným, prelisovaným cesnakom so soľou a horčicou. poukladáme do vymasteného pekáča, posypeme opraženou slaninou a upečieme. 20 minút pred dopečením posypeme strúhaným syrom.
tatárska omáčka z jogurtu
jogurt biely 0,6 kg, cibuľa 0,1 kg, cukor kryštálový 0,05 kg, uhorky ster. bez nálevu 0,1 kg, korenie čierné mleté, soľ, horčica 1 pol.lyž., pažítka.
Cibuľu pokrájame na drobno, osolíme, necháme postáť, aby zmäkla. Pridáme na drobno pokrájané sterilizované uhorky, cukor, biely jogurt, horčicu, umytú, posekanú pažítku a čierné kor.Všetko dobre premiešame.
Kurča na spôsob sviečkovej, knedľa kysnutá
kuracie stehná bez kostí 0,9 kg, olej 0,1 l, soľ, cibuľa 0,1 kg, mrkva 0,4 kg, zeler 0,15 kg, petržlen 0,15 kg, múka hladká 0,1 kg, trošku masla, mlieko 0,4 l, smotana kyslá 0,15 l, korenie nové, bobkový list, horčica 1 pol.lyž., citróny 1 kus.
Kuracie vykostené stehná umyjeme, osušíme, nakrájame na porcie a osolíme. Na oleji speníme očistenú, pokrájanú cibuľu, pridáme upravené mäso, soľ, opečieme, pridáme bobkový list, nové celé korenie, podlejeme vriacou vodou a dusíme. K polomäkkému mäsu pridáme očistenú, pokrájanú koreňovú zeleninu a dusíme. Mäkké stehná vyberieme. Šťavu zahustíme nasucho opraženou múkou, zalejeme vodou a mliekom. Povaríme, prepasírujeme, dochutíme smotanou, horčicou, citronovou šťavou , zjemníme maslom a 20 minút ešte varíme.
knedľa kysnutá:
múka polohrubá 0,9 kg, múka na dosku, vajcia 2, olej, soľ, droždie 0,06 kg, cukor kryštálový, mlieko 0,6 l.
Do preosiatej múky dáme soľ, vajcia a v malom množstve mlieka vykysnuté droždie. S vlažným mliekom vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto na pomúčenej doske delíme na rovnaké diely, formujeme rovnaké knedle a necháme ešte chvíľu kysnúť. Varíme vo vriacej osolenej vode 25 min., alebo na pare asi 20 min. Uvarené knedle po vybratí popicháme vidličkou, pomastíme a necháme vyhladnúť. Vychladnuté krájame na plátky, poukladáme do paráka a udržujeme v teple až do stolovania.
Trhanec s ovocnou šťavou /na 10 os./
mlieko 1,7 l, olej 0,13 l, šťipka soli, múka hladká 0,75 kg, vajcia 7, cukor kryštálový 0,18 kg, hrozienka 0,15 kg, cukor vanilkový 1 bal., cukor práškový 0,1 kg, sirup ovocný 0,25 l.
V mlieku rozšľaháme žltka, soľ, cukor, pridáme múku, umyté hrozienka a všetko dobre rozmiešame. Cesto skypríme tuhým snehom z bielkov. Z pripravenej masy pečieme väčšie palacinky. Cesto opečieme z oboch strán. Upečené cesta potrháme alebo pokrájame na kúsky. Pred podávaním posypeme práškovým a vanílkovým cukrom, a polejeme ovocným sirupom.
Cestovina so strúhankou, kompót ananásový
Posýpka strúhankovová na cestoviny
strúhanka 0,27 kg, cukor práškový 0,22 kg, maslo 0,26 kg
Strúhanku opražíme a premiešame s práškovým cukrom. Každú porciu posypeme a polejeme maslom.
Kuracie stehná na srbský spôsob, opekané zemiaky
kur.stehná bez kostí 0,9 kg, olej 0,1 l, cibuľa 0,15 kg, rajčiaky 0,3 kg, paprika zelená 0,4 kg, múka hladká 0,1 kg, soľ,
Kuracie vykostené stehná umyjeme, osušíme, pokrájame na porcie, osolíme. Cibuľu očistíme, pokrájame, speníme na oleji, vložíme kuracie stehná, opečieme, podlejeme horúcou vodou a dusíme. Mäkké mäso vyberieme, do šťavy pridáme očistené a pokrájané zelené papriky a rajčiaky. Podusíme. Šťavu zahustíme nasucho opraženou múkou, ktorú rozšľaháme vo vode, dochutíme a 20 minút ešte povaríme.
Príloha: dusená ryža, tarhoňa, opekané zemiaky
Polievka zeleninová, mrvenica /10 os./
voda 2,5 l, mrkva 0,22 kg, zeler 0,1 kg, petržlen 0,1 kg, kaleráb 0,1 kg, hrášok 0,1 kg, cibuľa 0,05 kg, olej 0,05 kg, soľ, petržlenová vňať
Na oleji speníme očistenú, pokrájanú cibuľu. Pridáme umytú, pokrájanú alebo postrúhanú zeleninu, soľ, krátko podusíme, zalejeme horúcou vodou. Varíme. Pred dokončením pridáme hrášok / keď je sterilizovaný/. Varíme ešte 20 minút.
62 Kcal, 259 KJ
Mrvenica: múka hrubá výberová 0,2 kg, vajcia 1 kus, soľ
Hrubú múku, vajcia a soľ spracujeme na husté cesto. Postrúhame na strúhadle a necháme preschnúť na pracovnej doske. Mrvenicu zavaríme do vriacej polievky. 76 Kcal, 315 KJ
Kuracie prsia zapekané so syrom a broskyňou, zemiaková kaša (z našej kuchyne)
kuracie prsia 0,9 kg, olej 0,1 l, syr tvrdý 0,2 kg, soľ, múka hladká 0,05 kg, kompót broskyňa bez nálevu 0,35 kg, cibuľa 0,15 kg,
Kuracie prsia umyjeme pod tečúcou vodou, nakrájame na rezne, naklepeme a osolíme. Rezne obalíme v múke , prudko opečieme na oleji z oboch strán, poukladáme do vymasteného pekáča, pridáme očistenú nakrájanú cibuľu, podlejeme vodou a dusíme v rúre. Na každú porciu uduseného mäsa poukladáme plátok broskyne, ktorý posypeme syrom a dáme do vyhriatej rúry na 20 minút zapiecť.
Príloha: zemiaková kaša, zeleninové šaláty alebo kompót
Buchty na pare, poleva kakaová (z našej kuchyne)
múka polohrubá 1,35 kg, droždie 0,07 kg, cukor kryš.0,1 kg, štipka soli, vajcia 2, olej 0,1 l, mlieko 0,9 l, múka na dosku, lekvár 0,66 kg.
Z časti vlažného mlieka , cukru a droždia si pripravíme kvások. Múku preosejeme, pridáme cukor, soľ, kvások a vajcia. S vlažným mliekom vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme, pokrájame na štvorčeky a plníme lekvárom. Uzavrieme, vyformujeme okrúhle buchty, necháme na doske vykysnúť a varíme na pare. Uvarené popicháme vidličkou, potrieme olejom. Podávame s posýpkou podľa vlastného výberu.
Poleva kakaová
kakaový prášok 0,1 kg, cukor práškový 0,35 kg, maslo 0,25 kg, pudingový prášok kak.0,03 kg, mlieko 0,6 l.
V malom množstve studeného mlieka rozmiešame kakaový prášok s pudingovým práškom. Zvišné mlieko zvaríme, vlejeme rozmiešanú zmes, pridáme cukor a za stáleho miešania varíme 20 minút. Každú porciu polievame rozpusteným maslom a polevou.
Tvarohové guľky so strúhankou (z našej kuchyne) / na 10 os./
tvaroh 2 kg, krupica 0,4 kg, šťipka soli, vajcia 5, strúhanka 0,15 kg, múka hrubá 0,11 kg, cukor práškový 0,22 kg, maslo 0,25 kg, strúhanka na pos. 0,25 kg, džem 0,45 kg.
Časť cukru vyšľaháme so žltkami, pridáme prelisovaný tvaroh, krupicu, soľ, strúhanku, časť múky a sneh z bielkov. Dobre premiešame, necháme odpočinúť a tvoríme guľky, ktoré varíme vo vriacej vode. Guľky podávame s opraženou strúhankou, džemom, poliate rozpusteným maslom a posypané práškovým cukrom.
Osie hniezda (z našej kuchyne) na 10 os.
múka polohrubá 1,25 kg, cukor kryš. 0,1 kg, droždie 0,05 kg, mlieko 0,85 l, vajcia 2, štipka soli, olej do cesta 0,12 l, maslo 0,15 l, cukor kryšt. 0,23 kg, kakao 0,05 kg, olej na plech, cukor na posýpku práškový 0,1 kg
Z časti vlažného mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. Do preosiatej múky pridáme cukor, vajcia, soľ, olej a vykysnutý kvások. Vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť. Z vykysnutého cesta vyvaľkáme plát, potrieme maslom, posypeme kakaom a kryš.cukrom. Stočíme do závinu. Závin pokrájame na 2 cm hrubé kúsky, poukladáme na vymastený plech / keď chcete, aby boli vyššie, tak ich pritlačte k sebe/ a do ružova upečieme. Namiesto kakaa môžete použiť aj mletú škoricu. Pri podávaní posypeme práškovým cukrom.
Švédske pagáčiky s jogurtovou omáčkou, opekané zemiaky (z našej kuchyne) na 10 os.
br.stehno 0,6 kg, hov.zadné 0,2 kg, šťipka soli, vajcia 3, olej 0,1 l, mlieko 0,15 l, smotana kyslá 0,15 l, strúhanka 0,13 kg, trošku masla, cibuľa 0,1 kg, horčica 1 káv.lyž.,
omáčka - jogurt biely 0,65 kg, horčica 2 káv.lyž., cibuľa 0,1 kg, cesnak 1 strúčik, cukor kryšt.1 pol.lyž., citróny 1 kus, šťipka soli.
Vcelku umyté mäso jemne pomelieme, pridáme strúhanku navlhčenú mliekom, smotanu, vajcia, očistenú pokrájanú a masle opraženú cibuľu, horčicu a soľ. Masu dobre vymiešame, tvoríme ploché pagáčiky, ktoré dáme do vymasteného pekáča a upečieme.
Jogurtová omáčka: jogurt vyšľaháme s horčicou, dochutíme očistenou, jemne nakrájanou cibuľou, očisteným, prelisovaným cesnakom, cukrom, citrónovou šťavou a soľou.
Podávame poliate jogurtovou omáčkou a zemiakmi.
Žemlovka s tvarohom a jablkami (z našej kuchyne) / na 10 os./
pečivo 0,95 kg, mlieko 1,4 l, tvaroh 0,75 kg, maslo 0,2 kg, vajcia 4, jablká 0,8 kg, cukor práškový 0,32 kg, hrozienka 1 bal., cukor vanilkový 2 bal., cukor škoricový 1 bal., olej na plech.
Pečivo pokrájame na kocky, pokropíme mliekom, pridáme žltka a sneh z polovice vajec, časť cukru, soľ a časť roztopeného masla. Tvaroh vymiešame s druhou časťou vajec, cukru, vanilkového cukru a hrozienok. Do vymasteného pekáča dáme tretinu pečiva, vrstvu tvarohu, vrstvu pečiva, vrstvu strúhaných jablk zmiešaných so škoricovým cukrom. Na vrh dáme poslednú vrstvu pečiva. Pokvapkáme maslom a upečieme. Pokrájame na štvorce a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Šišky s džemom (z našej kuchyne)
Nákyp ryžový s kompótom (z našej kuchyne) na 10 os.
Ryža 0,9kg, maslo 0,2kg, vajcia 3, mlieko 2,4l, štipka soli, cukor práškový 5dkg, cukor kryštálový 0,22kg, kompót bez nálevu 0,65kg, ovocný sirup alebo nálev z kompótu 20dcl, olej na plech, cukor vanilkový 1kus.
Kompót necháme odkvapkať. Ryžu preberieme, umyjeme a sparíme. Do osoleného mlieka pridáme sparenú ryžu a uvaríme do polomäkká. Maslo vymiešame s cukrom, žltkami a vanilkovým cukrom. Pridáme uvarenú, vychladenú ryžu, premiešame a skypríme snehom z bielkov. Pekáč vymastíme, dáme vrstvu ryžovej masy, poukladáme kompót a prikryjeme druhou vrstvou ryže. Upečieme do ružova, pokrájame na porcie, posypeme práškovým cukrom a podávame so sirupom alebo s nálevom z kompótu. Na ozdobu môžete používať medovku.
Námornícke mäso, tarhoňa (z našej kuchyne)
hov.zadné 0,9 kg, olej 0,1 l, soľ, rajčiakový pretlak 0,15 kg, cibuľa 0,15 kg, vajcia 4
Hovädzie mäso umyjeme vcelku pod tečúcou vodou, osolíme, pokrájame na rezance. Očistenú nakrájanú cibuľu opražíme na oleji, pridáme nakrájané mäso, rajčiakový pretlak, soľ a dusíme. Počas dusenia podlievame horúcou vodou. Dusíme do mäkka. Vajcia uvaríme na tvrdo - minimálne 20 minút - z ktorých 1/3 postrúhame do šťavy, a 2/3 zdobíme každú porciu zvlášť pri podávaní.
Príloha: ryža, cestoviny, zemiaky, zeleninové šaláty.
Lievance s lekvárom a tvarohom (z našej kuchyne) na 4 os.
múka polohrubá 0,4 kg, mlieko 0,64 l, tvaroh 0,28 kg, štipka soli, droždie 2 g, vajcia 1, cukor práškový 9 dkg, cokor vanilkový 2g, olej 0,11 l, lekvár 0,18 kg.
Z časti vlažného mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť. Do preosiatej múky zamiešame soľ, vajcia (sneh z bielok), kvások, vlažné mlieko a vypracujeme cesto. Necháme 15 minút nakysnúť. Na vyhriatej olejom vymastenej panvici pečieme lievance, ktoré potrieme lekvárom, spojíme a ozdobíme tvarohovou plnkou (zelenou medovkou).
Tvarohová plnka: tvaroh prelisujeme, vymiešame s cukrom, vanilkovým cukrom a mliekom - podľa chuti.
Mandľové hviezdičky
250g mandlí, 3 bielky, štipka soli, 250g práškového cukru, 1 lyžička škorice, 2 klinčeky
Mandle sparíme vo vriacej vode, ošúpeme ich, vysušíme a zomelieme. Z bielkov a štipky soli vyšlaháme tuhý sneh, pridáme práškový cukor, škoricu, pomleté klinčeky a vyšľaháme dopenista. Zo snehovej hmoty odoberieme 2dcl na potretie hviezdičiek. potom do snehu zľahka vmiešame pomleté mandle. Cesto dáme na dve hodiny do chladničky. Dosku posypeme práškovým cukrom, cesto rozvaľkáme a formičkou vykrajujeme hviezdičky, ktoré ukladáme na plech vyložený mastným papierom. Nakoniec potrieme hviezdičky odloženou snehovou hmotou a na chladnom mieste necháme štyri hodiny sušiť. Pečieme v rúre vyhriatej na 150 C.
Nátierka šošvicová na 10 osôb
Maslo 17 dkg
Šošovica 4 dkg
Soľ 0,5 dkg
Cibuľa 5 dkg
Uvarenú šošvicu prepasírujeme. Maslo vymiešame, pridáme na jemno pokrájanú cibuľu, osolíme a spolu s prepasírovanou šošvicou vymiešame. Jedna porcia 3 dkg
Kcal : 137
KJ : 576
Špenátové halušky so syrovou omáčkou na 10 osôb
Múka hrubá 1kg, Vajcia 2 kus, Soľ 2 dkg, Olej 9 dkg, Cibuľa 8 dkg, Špenát mrazený 20 dkg, Cesnak 1 dkg
Omáčka: Olej 4 dkg, Múka hladká 7 dkg, Mlieko 0,5 l, Smotana kyslá 16% 25 dkg, Syr tavený 25 dkg, Cesnak 1 dkg.
Múku preosejeme, pridáme soľ, vajcia a vodu. Vypracujeme redšie cesto. Na časti oleja speníme očistenú, na drobno nakrájanú cibuľu, pridáme špenát, dochutíme prelisovaným cesnakom, soľou a zapracujeme do cesta, ktoré pretláčame do slanej vriacej vody. Uvarené špenátové halušky scedíme, prepláchneme vodou a pomastíme ďaľšou časťou oleja. Pri podávaní každú porciu polievame syrovou omáčkou.
Syrová omáčka - Na oleji opražíme hladkú múku, zalejeme mliekom a smotanou, pridáme mäkký syr a miešame kým sa syr neroztopí. Dochutíme prelisovaným cesnakom a povaríme. Ak je omáčka hustá zriedíme ju mliekom.
Porcia: 345 g
Kcal: 592
KJ: 2465